Różne rodzaje ziół aromatycznych

Różne rodzaje ziół aromatycznych

Zioła to idealny dodatek do każdego dania. Potrafią nie tylko z powodzeniem zastąpić wszelkie gotowe mieszanki do różnych potraw, ale także odpowiednio dobrane zastąpią słodycz cukru czy słoność soli. Zioła występują w różnych wersjach i różnych formach, więc można wybrać zarówno te świeże, jak i suszone. Wszystko zależy od tego jak bardzo intensywny aromat chcemy uzyskać, jak i jakie danie przygotowujemy. Nie wszystko zawsze pasuje.

Zioła pełne aromatu

zioła aromatyczne cięteNajpierw zioła należy podzielić na zioła doniczkowe, zioła aromatyczne cięte oraz zioła suszone. Zioła hodowane w doniczce są idealnym rozwiązaniem zarówno do domu, jak i do profesjonalnej gastronomii. Dzieki nim zawsze mamy pod ręką świeże zioła, a także ładną dekorację w kuchni. Mają one najwięcej aromatu i smaku. Druga kategoria to zioła cięte. Także są smaczne, a do tego nie trzeba dbać o ich podlewanie i nawożenie. Sprawdzają się zawsze wtedy, kiedy chcemy użyć zioła po raz pierwszy lub też używamy go rzadko i nie ma sensu hodować go w doniczce. Najłatwiejsze w użyciu są zioła suszone. Można je kupić w każdym sklepie spożywczym w małych torebeczkach. Nie trzeba ich kroić, ani płukać, można je od razu wrzucić do potrawy. Ich wadą jest to, że mają mniej smaku i aromatu niż zioła świeże. Jakie zioła są najpopularniejsze? Na pewno często stosowana jest mięta. Nadaje się ona przede wszystkim do dressingów sałatkowych, jak również do napojów. Woda z cytryną i miętą oraz kostkami lodu będzie doskonała w upalny dzień. Mięta nadaje się też do robienia deserów (klasyczne połączenie z czekoladą), jak również do makaronów. Popularna jest też bazylia. Jest ona niezbędna do przygotowywania dań z kuchni śródziemnomorskiej. Pasuje do sosu pomidorowego, do pizzy czy do makaronów. Bazylia ma świeży, intensywny smak, jak również łatwo się ją hoduje w doniczce. Do mięs i dań grochowych oraz kapuścianych będzie pasował cząber. Ma dosyć delikatny smak, jest bardzo uniwersalny. Można nim nacierać mięso i marynowac, czy też dodawać do pasty z fasoli. Korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega problemom gastrycznym jakie powstają przy jedzeniu grochu czy kapusty.

Podsumowując, zioła aromatyczne w dowolnej formie stanowią idealny dodatek do wszelkich potraw. Polepszą ich smak i zwiększą doznania kulinarne. Zioła można hodować samodzielnie, kupować cięte lub suszone. Każda opcja ma swoje wady i zalety. Warto zapoznać się z rodzajami ziół by ich smak dobrze dopasować do konkretnego dania. Jedne są lepsze do mięsa, inne do warzyw, czy do sałatek.

Comments are closed.