Jak przyrządzić dobrego dorsza?

Jak przyrządzić dobrego dorsza?

Urozmaicenia kulinarne nie znają granic. Ostatnio bardzo popularne są dorsze – ryby, które można przyrządzić na wiele sposobów. Zajmują kluczowe miejsca w menu restauracyjnym. Nic dziwnego, bo są bardzo smaczne. Smakiem przewyższają mirunę, pstrąga, a nawet łososia, jednak ich przyrządzenie odbywa się w odpowiednio dobrych warunkach z użyciem dobrych technologii. Nie bez znaczenia jest również to, skąd są te ryby i czy są świeże.

Skąd brać świeże dorsze?

na dorszaTo, że ryba musi być świeża jest oczywiste, jednak nie zawsze tak jest. Kupując ryby w marketach często możemy być rozczarowani. Najlepiej mają osoby, które mieszkają nad morzem. Tam maja dostęp do świeżych ryb. Kutry rybackie niemal co dzień wybierają się na dorsza i sprzedają go potem na swoich stoiskach zarówno restauracjom, jak i osobom indywidualnym. To właśnie dlatego nad morzem jest tak wiele smażalni ryb. Aby przyrządzić dobrego dorsza, musimy nie tylko posiadać dobry produkt, ale i również umiejętności kulinarne. Dorsz jest delikatna rybą, która wymaga delikatnego patroszenia. Musimy robić to w sposób dokładny, aby nie stracić mięsa, które ma wiele witamin. Wypatroszony dorsz trzeba przyprawić. Polecany do tego jest pieprz cytrynowy, oraz tradycyjna sól. I teraz mamy dwa sposoby na dorsza. Albo potraktujemy go w piekarniku, albo na patelni. Oba sposoby są dobre, jednak pod warunkiem, że obróbka termiczna nie będzie za długa. Warto jest smażyć dorsza krótko, aby nie okazał się za suchy. Wspaniale smakuje, jak skropimy go cytryna. Oprócz tego jednym z lepszych ziół, które idealnie nadaje się do ryb jest po prostu pietruszka. nadaje odświeżający smak. Mimo to, nawet dobrze przyprawiona ryba nie będzie dobra, jak będzie nieświeża. Nie wskazane jest ponadto kupowanie ryb, które są mrożone. Tracą wówczas swoje właściwości i konsystencję. Również smak ulega pogorszeniu, dlatego będąc nad morzem warto jest kupić u rybaków dorsza, którego możemy samodzielnie przyrządzić. Smakuje doskonale z frytkami lub ziemniakami wraz z zestawem surówek.

Powyżej przedstawiono prosty sposób na dorsza. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, ażeby nie przesmażyć go, ani za mocno nie przypiec, bo będzie za suchy. Używamy prostych przypraw i ziół. Nie bez znaczenia jest także to, z jakiego miejsca pochodzi dorsz, czy z marketu czy bezpośrednio od rybaka. Warto mieć na uwadze powyższe rady. Tylko ten sposób jest w stanie zagwarantować pyszne danie, z którego będziemy zadowoleni. Nie musimy więc chodzić do restauracji, możemy to zrobić sami!

Comments are closed.