Do cateringu potrzebne talerze

Do cateringu potrzebne talerze

Jak wiadomo, wszelkie zjazdy, konferencje, seminaria i narady, czyli tzw. nasiadówki mówione, na zakończenie mają część konsumpcyjną. Zwykle jest to szwedzki  stół , czyli małe dania i przekąski wyłożone na jednym stole, samoobsługa i konsumpcja na stojąco. Taki poczęstunek przygotowują i serwują specjalne firmy cateringowe. Są również hotele  oferujące bazę konferencyjną, które dysponują własnym zapleczem gastronomicznym, wówczas  część konsumpcyjna należy  do ich zadań.

Jakie komplety  oferuje catering?

komplet talerzyNajważniejsze jest to, że zamawiając catering otrzymuje  się wszystko: od sztućców począwszy, poprzez komplet talerzy, na wysokich stolikach (do jedzenia na stojąco skończywszy). Jest tu mowa o zapleczu technicznym, bo zasadniczą częścią oferty jest posiłek.  Zwykle jest to rozmaitość zimnych przekąsek, pięknie udekorowanych i wyłożonych na szwedzkim stole. Prócz tego jest duży wybór słodkości. Często serwowane są również dania ciepłe, przechowywane w eleganckich, podgrzewanych pojemnikach. Dania te charakteryzują się małymi porcjami, tak aby samoobsługa i konsumpcja na stojąco nie stwarzały gościom zbyt wielkich problemów. Oczywiście na oddzielnych stołach serwowane są napoje. Na gorąco kawa i różne herbaty, zaś na zimno woda, soki , wino i inne alkohole. Cechą charakterystyczną tych przyjęć są ….talerze, a konkretnie duża ich ilość. W tych spotkaniach uczestniczy zwykle duża liczba osób, gdyż jest to impreza  towarzysząca jakiemuś  licznemu zgromadzeniu. Każda z osób, podczas bankietu, zagospodaruje przynajmniej dwa talerze. Trzeba więc przygotować podwójną ilość talerzy,  plus jakąś rezerwę. Oczywiście mogą to być talerze rożnej wielkości, tylko płaskie. Kolumny z talerzy ustawia się na obu końcach stołu, aby osoby podchodzące mogły się w nie najpierw zaopatrzyć. W pewnym okresie i to na niezbyt eleganckich spotkaniach zaczęto stosować talerze plastikowe lub papierowe lakierowane . Na szczęście zwyczaj ten się nie przyjął i trwał bardzo krótko. Latem, w hotelach i domach konferencyjnych, które dysponują odpowiednimi warunkami, czyli własnymi terenami zielonymi, przyjęcia cateringowe odbywają się na powietrzu, czasami urozmaicane barbeciu czyli po naszemu grillem.

Na takich imprezach pojawia się również specjalny saturator serwujący zimne piwo. W wielu przypadkach, takie zakończenie poważnej imprezy, staje się jej najważniejszą i najdłużej zapamiętaną częścią. A co mają do tego talerze? Ano mają być! Po prostu nie może ich zabraknąć. Brak sztućcy można od biedy zastąpić własnymi palcami, ale talerza nie da się niczym zastąpić. No chyba, że materiały konferencyjne są odpowiednich rozmiarów J.    

Comments are closed.