Czym jest HACCP?

Czym jest HACCP?

System HACCP, czyli z angielskiego Hazard and Critical Control Points, na polski język tłumaczymy to jako System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to nic innego jak system powiązanych ze sobą procedur, które trzeba realizować jako całość zarządzania bezpieczeństwem żywności. W tej procedurze znaczenie ma każdy szczegół, dlatego wymaga ona wyjątkowej skrupulatności. 

Kto w Krakowie zajmuje się HACCP? 

haccp w KrakowieCo bardzo ważne – system HACCP podlega koniecznemu wdrożeniu i certyfikowaniu. Za każdym razem, gdy zaczynamy działalność gospodarczą związaną z produkcją, dystrybucją i obrotem żywnością, należy zgłosić ten fakt właściwej miejscu prowadzenia działalności, jednostce Sanepidu. Oczywiście w celu uzyskania decyzji o zgodzie na prowadzenie działalności, związanej z obróbką żywności. System HACCP opiera się przede wszystkim na analizie zagrożeń zdrowotnych oraz krytycznych punktów kontroli, które ustala się na podstawie uprzednio przeprowadzonej analizy zagrożeń. W tym systemie największą presję, kieruje się na przyczyny zagrożeń, bezpośrednio w miejscu ich występowania. Dzięki właśnie takiemu podejściu, już przed wyprodukowaniem żywności, zapobiega się lub eliminuje zagrożenia zdrowotne. A mogą być one związane z wieloma kwestiami, między innymi z surowcami, dodatkami i materiałami pomocniczymi, maszynami, czy też personelem. HACCP to najbardziej skuteczny sposób na zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności. Warto nadmienić, że jest uznany przez wszystkie organizacje, które są zainteresowane najwyższymi normami bezpieczeństwa tego, co spożywamy. Pamiętajmy, że zagrożeniem jest wszystko, co może przynieść szkodę klientowi, dlatego tak ważne jest dbanie o najwyższe standardy. HACCP w Krakowie znajdziemy w internecie. Tam swoje usługi oferują profesjonaliści z tego zakresu, którzy pokierują naszym szkoleniem i są uprawnione do wystawiania certyfikatów. Ciekawą opcją jest możliwość skorzystania ze szkoleń w wersji online, cała procedura zajmie nam wtedy tylko kilka godzin. Bardzo wiele przedsiębiorstw decyduje się właśnie na takie rozwiązanie, ponieważ jest rzetelne, a zarazem bardzo usprawnia całe przedsięwzięcie. 

Z całą stanowczością trzeba zaznaczyć, iż HACCP jest system nadzoru nad żywnością, ukierunkowanym na likwidację bezpośredniego zagrożenia zdrowia, w miejscu jego potencjalnego powstania. Ten system jest przeznaczony dla wszystkich zakładów pracy i przedsiębiorstw, które chcą zajmować się obróbką, sprzedażą, a także produkowaniem żywności. 

Comments are closed.