Bułki bez zawartości glutenu

Bułki bez zawartości glutenu

Jedną z dość podstępnych chorób, związanych z układem pokarmowym jest celiakia. Jest to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która może się objawić w każdym wieku. Najczęściej dotyka ona kobiety, ale może to też wynikać z faktu, że kobiety bardziej dbają o swoje zdrowie i zwracają uwagę na różne niepożądane objawy. Chorzy muszą wykluczyć ze swojej diety wszelkie produkty z zawartością glutenu.

Czy można jeść bułki na diecie bezglutenowej?

bułki bezglutenowe ze słonecznikiemDla wielu osób, pieczywo jest ciągle jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie, dlatego jego całkowite wykluczenie jest wręcz niemożliwe. Na szczęście w sprzedaży znajdziemy pieczywa z zawartością glutenu i bezglutenowe. Choć różnią się w smaku i także wyglądzie, to na pewno bezglutenowe są znacznie zdrowsze. Wynika to z faktu, że niemal zawsze mają dodatek przeróżnych pestek i nasion, które w naturalny sposób zwiększają wartość odżywczą pieczywa. Ponadto sama mąka jaglana, czy gryczana jest znacznie wartościowsza, niż klasyczna pszenna. Osoby na diecie bezglutenowej mają do wyboru różnego rodzaju pieczywa, albo bułki bezglutenowe ze słonecznikiem, dynią, czy siemieniem lnianym. W klasycznych bułkach, gluten pełno rolę środka nadającego ciastu elastyczną i miękką strukturę, więc jego brak może negatywnie wpłynąć na wypiek. Jednak jeżeli do wypieku wymiesza się kilka rodzajów mąk bezglutenowych o odmiennych właściwościach wiążących, to uzyskamy produkt bardzo podobny jak ten z glutenem. Niektórzy producenci pieczywa idą na skróty i wybierają tańszą drogę, polegającą na dodaniu do ciasta na przykład gumy guar, która działa identycznie jak gluten. Na pewno samodzielnie wykonując bułki w domu, będą one najlepsze i przede wszystkim będziemy wiedzieli na sto procent co się znajduje w środku. W związku z coraz większym zainteresowaniem, a co za tym idzie, także zapotrzebowaniem na pieczywo i bułki bezglutenowe, powstaje coraz więcej piekarni oferujących swoim klientom jedynie wypieki bez zawartości glutenu, który w ich diecie jest bardzo szkodliwy.

Bułki jak i chleb bezglutenowy, mogą spożywać wszyscy, gdyż brak glutenu nie wpływa negatywnie na zdrowie. Zjedzenie od czasu do czasu bułki kukurydzianej, ryżowej, czy migdałowej, z pewnością przyniesie korzyści osobie, która jest zdrowa i nie ma alergii na gluten. Tego typu wypieki są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, które są najlepszym paliwem dla naszego organizmu. Cena takich bułek z dodatkiem ziaren i nasion, jest średnio wyższa o około dwadzieścia procent od wypieków pszennych.

Comments are closed.